Miksi anteeksi antaminen on niin tärkeää?

06.05.2024

Jokainen meistä on tullut joskus loukatuksi ja vihastunut, moni on jopa katkeroitunut. Tiedän ihmisiä, jotka ovat kantaneet kaunaa läpi elämänsä. Jotkut heistä sanovatkin suoraan, etteivät aio antaa kokemaansa vääryyttä ikinä anteeksi. 

Vihaamiseen ja katkeroitumiseen liittyy tietynlaista vääristynyttä voimantunnetta. Vihatessaan moni kokee viestittävänsä, ettei häntä saa kohdella huonosti. Saatetaan ajatella, että päästämällä irti vihasta alistuu toisten kaltoinkohtelulle ja on siten heikko. 

Loppujen lopuksi vihaan takertuminen ei kuitenkaan ole hyväksi tai tarpeen, päinvastoin. Miksi näin on, miksi anteeksi antaminen on tärkeää ja kuinka antaa anteeksi?

Anteeksi antamiseen liittyvät väärinkäsitykset


1. Antamalla anteeksi alistun kaltoinkohtelulle.

Tästähän ei suinkaan ole kyse. Jos sinua on kohdeltu huonosti voit, ja sinun kuuluu, asettaa omat rajasi. Voit tarvittaessa tehdä vahvojakin toimenpiteitä itsesi suojaamiseksi, kuten katkaista välit toiseen ihmiseen tai tehdä hänestä rikosilmoituksen. Lievemmissä tapauksissa riittää, että kerrot avoimesti, miltä toisen käyttäytyminen tuntui. Jos vastapuoli on avoin katsomaan peiliin ja muuttamaan käytöstään, suhteenne voi jatkua jopa entistä syvempänä.

Itse olen esimerkiksi vähentänyt yhteydenpitoa tai lopettanut sen kokonaan sellaisten ihmisten kanssa, joiden käytös on ollut epäasiallista. Olen myös opetellut sanomaan heti ja mahdollisimman avoimesti, jos toisen käytös on tuntunut pahalta.

Kun tilanteeseen liittyvät tarvittavat konkreettiset toimenpiteet on tehty, voit antaa anteeksi ja päästää irti. Nämä kaksi asiaa eivät siis sulje toisiaan pois. Toki anteeksi antaminen ja irti päästäminen ei ole aina helppoa ja voi viedä aikaa. Tärkeintä kuitenkin on, että tiedostat haluavasi sitä ja pyrit prosessoimaan asiaa aktiivisesti.


2. Jos antaa toiselle anteeksi, hän ei "ikinä opi".

Tämäkään ei pidä paikkaansa. Elämä pitää kyllä huolen, että jokainen saa tarvitsemansa oppiläksyt. Sinun ei tarvitse uhrata itseäsi vihalle toimiaksesi jonkun opettajana. Tämä tuskin edes toimii, ja lopulta viha myrkyttää vain sinua, ei sitä jota vihaat.

Olen itse asiassa huomannut, että anteeksi antaminen ja rakastaminen opettavat paljon enemmän kuin viha ja katkeruus. Mutta tässäkin on hyvä muistaa, että velvollisuutesi ei myöskään ole rakastamalla "pelastaa" ketään. Ei siis tule uhrata itseään myöskään niin, että antaa anteeksi ja sietää epäasiallista kohtelua loputtomasti.

3. En voi antaa anteeksi koska en ole saanut anteeksipyyntöä.

Vaikka sinua loukannut ihminen ei edes ymmärtäisi tai myöntäisi toimineensa väärin, voit antaa anteeksi. Voit antaa anteeksi myös ihmiselle joka on jo kuollut.

Anteeksi antamisessa on lopulta kyse enemmän sinusta kuin siitä toisesta. On kyse siitä, että SINÄ VAPAUTAT ITSESI tapahtuneesta hyväksymällä täysin sen mitä toinen teki. Hyväksymällä, että siinä hetkessä tuo ihminen omine traumoineen ja haavoineen päätyi kyseiseen ratkaisuun. Mennyttä ei voi muuttaa, mutta siitä voi päästää irti. Tuon toisen vastuulla on jonakin päivänä tiedostaa oma toimintansa, antaa anteeksi itselleen ja sitä kautta vapauttaa itsensä tapahtuneesta. Toki, jos mahdollista, hän voi myös pyytää anteeksi tekojensa kohteelta. Sydämestä tullut anteeksipyyntö on hyvin parantava teko.


4. Loukkaannuin, joten toinen selvästikin käyttäytyi väärin.

Tämä ei aina pidä paikkaansa. Joskus loukkaannumme ja vihastumme vaikkei toinen olisi edes tehnyt mitään väärää. Tai ainakaan niin suurta vääryyttä, että se oikeuttaisi reaktiomme. Silloin kannattaa katsoa rehellisesti itseään ja tutkia, miksi toisen käytös triggeröi niin kovasti. Mihin haavaan toisen käytös osui? Kuinka voisin parantua siitä? 

Nämä tilanteet ovat todella hedelmällisiä henkisen kasvun paikkoja, joihin kannattaa pysähtyä. Pintaan voi nousta jokin traumaattinen kokemus, ja nyt sinulla on hyä hetki vapautua siihen liittyvästä tunnetaakasta.

Kuinka voin antaa anteeksi?


Pienten asioiden antaminen anteeksi on luonnollisesti helpompaa kuin isojen. Jos sinua on kohdeltu vakavasti kaltoin, esimerkiksi pahoinpidelty henkisesti tai fyysisesti, on anteeksi antaminen todennäköisesti pitkä prosessi ja voi vaatia ammattiapua. Eikä kannatakaan kiirehtiä, vaan sallia itselleen kaikki tunteet ja käydä ne läpi turvallisesti. Rakasta itseäsi tässä tilanteessa ja ota vastaan kaikki tarvittava apu ja tuki.

Helpommissa tilanteissa prosessi voi tapahtua nopeastikin. Joka tapauksessa se vaatii omien tunteiden kohtaamista ja läpi käymistä. Oikein harjaantunut voi antaa anteeksi samassa hetkessä kun tilanne tapahtuu. Hän tunnistaa mitä tapahtuu ja valitsee heti päästää tunnetasolla irti tapahtuneesta, sen sijaan että vihastuisi. 

Jos joku vaikkapa tiuskii sinulle, toteat vain mielessäsi että okei, tuolla ihmisellä on nyt jostain syystä paha olla. Saatat kysyä rauhallisesti että hei, onko jokin vialla? Parhaassa tapauksessa tilanne laukeaa ja toinen voi kertoa pahasta olostaan sinulle.

Anteeksi antaminen helpottuu, kun ymmärrät, että toista kohtaan huonosti käyttäytyvä ihminen heijastaa käytöksellään omaa pahaa oloaan. Hän ei yksinkertaisesti ole siinä tilanteessa osannut tai kyennyt valitsemaan toisin. Vihan sijaan sinussa voi herätä jopa myötätunto tuollaista ihmistä kohtaan.

Yhteenveto


Anteeksi antaminen vapauttaa sinut menneisyyden ikävistä kokemuksista, kun taas viha ja katkeruus myrkyttävät sinua sisältäpäin. Muista kuitenkin tarvittaessa vetää rajat ja suojella itseäsi, sekä antaa aikaa tunteidesi läpikäymiseen. Anteeksi antaminen helpottuu kun ymmärrät, että huono käytös kumpuaa aina ihmisen omista traumoista. Joskus myös loukkaannumme aiheetta, tai ylireagoimme ja silloin on peiliin katsomisen paikka!


Valoa ja vapautta päivääsi,

TiinaSuden Kutsun blogia kirjoittaa Tiina Tolvanen, pitkän linjan henkisen polun kulkija, voimaeläinten viestin tuoja ja kuvataiteilija. Olen valmiina auttamaan sinua henkisen kasvun haasteissasi voimaeläintulkinnoilla ja -maalauksilla, sekä tilaustyönä tehtävillä voimaannuttavilla maalauksilla. Katso kaikki palveluni täältä, verkkokauppa löytyy täältä. Maksuttomasti voit tilata Voimaviestin sähköpostiisi tai nostaa voimaeläinkortin.